Owoc ten jest bogaty w kwasy omega-3 oraz witaminę C, która pomaga chronić skórę i błony śluzowe.

Rokitnik zwyczajny (nazwa łacińska *Hippophae rhamnoides*) to krzew występujący w całej Europie i Azji, rozpoznawalny dzięki drobnym, pomarańczowym owocom. Od dawna jest wykorzystywany w zielarstwie ze względu na zawartość witamin, antyoksydantów i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

 

Co zawiera rokitnik

 

Owoce rokitnika naturalnie zawierają witaminę C, witaminę E, karotenoidy, flawonoidy oraz różne kwasy tłuszczowe, w tym omega-3, omega-6, omega-7 i omega-9.

 

 

 

Ten unikalny skład sprawia, że ​​rokitnik jest szczególnie korzystny dla zdrowia skóry i błon śluzowych.

 

Kluczowe korzyści

 

wspieranie nawilżenia skóry;

 

wspieranie zdrowia błon śluzowych;

 

ochrona komórek przed stresem oksydacyjnym;

 

pomoc w

utrzymaniu naturalnej bariery ochronnej skóry;

 

wspieranie prawidłowych procesów regeneracji tkanek.

 

Olej pozyskiwany z owoców rokitnika jest często składnikiem kremów, serum i produktów kosmetycznych przeznaczonych do skóry suchej, wrażliwej lub narażonej na niekorzystne czynniki środowiskowe.

Dalszy ciąg na następnej stronie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *